آستانه اشرفیه
https://telegram.me/joinchat/Bfk1_zuhlsVOvOfNiY6yIQآستانه اشرفیه
آستانه اشرفیه مرکز شهرستان آستانه اشرفیه در استان گیلان است.
موقعیت جغرافیایی
آستانه اشرفیه در ۳۵ کیلومتری رشت واقع است و فاصلهٔ آن تا شهر لاهیجان ۷ کیلومتر است. همچنین از شمال به بندر کیاشهر و به فاصلهٔ ۱۷ کیلومتری قراردارد. این شهر علاوه بر موقعیت جغرافیایی مناسب خاک بسیار حاصلخیزی نسبت به شهرهای مختلفگیلان دارد. به دلیل داشتن رود خانهٔ سپیدرود در دل خود. زیرا این رودخانهٔ با ارزش، آبرفتهای خوبی را با خود میآورد. به همین دلیل باغهای کشاورزی در کنارهٔ سپیدرود در این شهر به وفور دیده میشود. یکی از مزیتهایی که رودخانهٔ سپیدرود به این شهر میدهد، عدم سیلاب در این شهر است. زیرا باوجود بارانهای فراوانی که در طول زمستان و پاییز میبارد؛ سپیدرود آبها را به سمت خود کشیده وبه دریا میراند. همچنین در کشور قزاقستان نیز شهری به این نام وجود دارد
دهستان
دهستانهای چهارده، کیسم ((کماچال))نیاکوه (kisom)، دهشال، دهسر، کورکاء، دهکاء از جمله دهستانهای شهرستان آستانه اشرفیه میباشد.
کشاورزی
۹۰ درصد بادام زمینی کشور در آستانه اشرفیه تولید میشود.در حالی که در ایران بادام زمینی فقط به صورت آجیل استفاده می شود در کشورهای پیشرفته از این محصول برای تولید حدود ۲۰۰ محصول آرایشی ، بهداشتی و غذایی استفاده می شود. مصرف بادام زمینی برای پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی – سرطان و آلزایمر بسیار موثر است.
وجه تسمیه
این شهر در گذشته کوچان نامیده میشد. کوچان یعنی محل زندگی کوچها. کوچ از ساکنان قدیمی گیلان به شمار میروند و در بسیاری از متون باستانی نامشان با بلوچها آمده. بلوچها در قرنهای دوم و سوم هجری از گیلان کوچیده و به جنوب شرقی ایران رفتند و کوچها به منطقه جلگهای و دو سوی سپیدرود آمدند و گروهی در کوچصفهان امروز و گروهی دیگر در آستانه امروز یا کوچان پیشین ساکن شدند و نام خود را بر این دو ناحیه نهادند.و پس از تدفین پیکر سید جلالالدین اشرف که نوشتهاند پسر موسی کاظم بوده در این شهر، نام آن به آستانه اشرفیه تبدیل شد.
اماکن
آرامگاه محمد معین، گردآورنده فرهنگ فارسی معین در این شهر قرار دارد.
از مکانهای تفریحی آن پارک ساحلی و مناظر زیبای حاشیهٔ رودخانهٔ سپیدرود است. دوشنبه بازار و پنچشنبه بازار این شهر مکانی مناسب برای اجتماع مردم و خرید مایحتاج هفته است و از شهرها و روستاهای همجوار در این روز به این مکان می ایند. در گذشته روزهای بازار این شهر فقط پنجشنبه بود اما پس از ورود محمد رضا شاه پهلوی به دستور وی دوشنبه نیز روز بازار این شهر شد.
پل خشتی نیاکو نماد هنر معماری و توانمندی گیلانیان :
این پل که قدمت آن به قرن هشتم هجری بر می گردد در گذشته بر سر راه رشت به لاهیجان در روستای نیاکو واقع شده بود .
پل خشتی که در اصطلاح محلّی « خشت پل » گفته می شود ۵۰ متر طول و ۵ متر و ۸۰ سانتیمتر عرض دارد .
در دو طرف پل جان پناهی به عرض ۲۷ سانتی متر و ارتفاع ۶۰ سانتی متر قرار دارد .
سنگ فرش کف پل با ۴۷۰ سانتی متر قطر استحکام بسیار زیادی دارد به طوری که پس از سالها عبور انسانها و وسایل نقلیه قدیمی و جدید هنوز پا بر جاست . بلندی طاق اصلی پل خشتی نیاکو تا سطح آب ۶ متر است که ۲ طاق کوچکتر در دو طرف این دهانه استحکام پل را بیشتر می کند .
این پل که در فهرست آثار ملّی ایران ثبت شده است پس از ساخته شدن جاده ارتباطی جدید رشت به لاهیجان از مسیر اصلی خارج شده است و هم اکنون در داخل روستای نیاکو از توابع شهرستان آستانه اشرفیه مورد استفاده مردم این روستا قرار می گیرد .با توجه به اهمیت میراث فرهنگی به نظر می رسد باید برای حفظ این اثر معماری از خطر تخریب ، تلاشهای بیشتری صورت بگیرد .
دانشگاهها
دانشگاه مهر آستان :دانشگاه مهر آستان داری رشتههای مهندسی کامپیوتر شاخه نرمافزار و سختافزار، مهندسی برق، مهندسی مخابرات ICT، حسابداری و مدیریت و همینطور مهندسی صنایع است که از طریق آزمون سازمان سنجش و آموزش کشور اقدام به پذیرش دانشجو میکند.
آموزشکده فنی امام جعفر صادق (ع)
دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستانه اشرفیه
دانشگاه پیام نور آستانه اشرفیه
مراسم
چادر واوینی
مدتی پس از مراسم اسباب واچینی و قبل از عقد، مادر داماد همراه با عمه داماد و چند نفر همسایه و یک نفر خیاط به خانه عروس میروند و چادر عقد عروس را برش داده و با نخ کوک میزنند. این مراسم برای اعلام نزدیکی جشن عقد و اجازه به عروس که لباسهایش را برای مراسم عقد آماده کند.